Jedna z naszych farm akwaponicznych powstała na Morawach na północ od Brna. Stoi na miejscu starego nieużywanego budynku, który zrewitalizowaliśmy i przystosowaliśmy do jej budowy. Jest wykorzystywana przede wszystkim do produkcji żywności najwyższej jakości, ale służy również celom badawczym i prezentacyjnym. Działają tu naukowcy z Akademii Nauk, studenci z kilkunastu krajowych uczelni, na farmie odbywają się również akwaponiczne programy edukacyjne z akredytacją Ministerstwa Edukacji. Ponadto testujemy tutaj nowe technologie i szukamy sposobów na dalsze zmniejszenie zużycia energii i kosztów operacyjnych. Pomagamy naturze, dlatego intensywnie pracujemy nad tym, aby praca farmy była możliwa bez wykorzystania energii ze źródeł kopalnych.
Na farmie we wsi Kaly zajmujemy się hodowlą ryb słodkowodnych, w szczególności pstrąga tęczowego, który jest ulubionym wyborem wielu czeskich klientów. W części roślinnej uprawiamy głównie warzywa liściaste i zioła, trochę przestrzeni dajemy również glonom, takim jak spirulina czy chlorella. W wewnętrznej części gospodarstwa mamy uprawy przez cały rok, zewnętrzna powierzchnia uprawowa przystosowana jest głównie pod rośliny sezonowe.
Po uzgodnieniu produkty akwaponiczne są dostępne bezpośrednio na naszej farmie. Można się nimi cieszyć również w Brnie i okolicach. Więcej informacji znajdziesz na https://www.farmiafood.cz/.
W Brnie, w dzielnicy Heršpice, znajduje się największa komercyjna farma akwaponiczna w Czechach. Do jej budowy wykorzystano teren poprzemysłowy, na którym obecnie znajduje się zrekonstruowana hala i ogrzewane szklarnie, do działania których maksymalnie przyczynia się energia słoneczna.
W części szklarni korzystamy z pionowego systemu upraw z funkcją ogrzewania, chłodzenia i zimowego oświetlenia, który umożliwia produkcję żywności przez cały rok. Jeśli chodzi o hodowlę ciepłolubnych ryb, hodujemy tu sumy afrykańskie, w części roślinnej uprawiamy głównie warzywa liściaste. Dodatkowo specjalnie przeznaczyliśmy miejsce do uprawy sadzonek akwaponicznych, w które planujemy zaopatrywać inne nasze farmy.
Produkty z tej farmy akwaponicznej są przeznaczone przede wszystkim dla klientów z Brna i okolic. Do dystrybucji planowane jest wykorzystanie sklepów objazdowych.
Akwaponiczna farma produkcyjna w Letonicach, na wschód od Brna, jest trzecim czeskim projektem Future Farming. Wraz z budową nowej farmy akwaponicznej na "zielonej łące", Future Farming przekroczy kolejny kamień milowy na drodze do zielono-niebieskiej przyszłości zdrowej żywności. Projekt budowy farmy w Letonicach łączy w sobie możliwości najnowocześniejszych technologii w zakresie pionowej uprawy roślin z korzyściami budowy budynku bezpośrednio pod specyficzne potrzeby farmy akwaponicznej. Głównym obszarem produkcji w gospodarstwie akwaponicznym jest uprawa sałat i ziół w symbiozie z intensywną hodowlą suma afrykańskiego.
Na działce o powierzchni dwóch hektarów w miejscowości Přerov nad Labem realne kształty zaczyna przybierać nasza czwarta akwaponiczna farma w Czechach. Ponieważ jak dotąd nie posiadaliśmy w Czechach żadnej farmy produkcyjnej, intensywnie poszukiwaliśmy odpowiedniego brownfieldu pod jej budowę. Naszym celem było znalezienie odpowiedniej lokalizacji, dzięki której moglibyśmy zaopatrywać w żywność akwaponiczną naszą stolicę - Pragę. Přerov nad Labem ma dla nas pod tym kątem położenie strategiczne. Ogromną zaletą tego obszaru rolniczego jest fakt, iż posiada idealne parametry pod zabudowę infrastruktury akwaponicznej. Na terenie zakładu znajdują się odremontowane szklarnie o powierzchni 5 000 metrów kwadratowych, które chcielibyśmy wykorzystać pod uprawę warzyw akwaponicznych oraz hodowlę ryb słodkowodnych.
Pierwszy zagraniczny projekt, którego realizacji się podjęliśmy, powstaje na Słowacji, na północ od Bratysławy. Farma rośnie na terenie zrewitalizowanego obszaru poprzemysłowego, który przystosowaliśmy do potrzeb działań farmy akwaponicznej. Podobnie jak w przypadku czeskich realizacji na farmie zostały wykorzystane najnowocześniejsze technologie do wspólnej intensywnej hodowli ryb oraz uprawy różnego rodzaju warzyw i ziół. Plony przeznaczone są do spożycia na rynku lokalnym.
Projekty farm akwaponicznych finansujemy z kilku różnych źródeł. W największej części projektów współpracujemy z inwestorami udziałowymi. Kupują od nas potrzebne wyposażenie, którym opiekujemy się przez kolejne 20 lat w przestrzeniach naszych lub inwestora. Taka forma współpracy przynosi nam zarówno dochody ze sprzedaży technologii, jak również z samej produkcji farmy. Trzeba wspomnieć, że głównym obszarem naszej działalności biznesowej jest prowadzenie naszych farm oraz sprzedaż artykułów żywnościowych. Dużą zaletą jest fakt, że przy takim sposobie inwestowania nie powstają żadne koszty inwestycyjne, ale wyłącznie koszty eksploatacyjne. Na te również przeznaczamy kapitał.
W przypadku dużych projektów farm jesteśmy współwłaścicielami wraz z inwestorami prywatnymi. Dzielimy się zyskiem i kosztami - na przykład zakup potrzebnych nieruchomości, technologii akwaponicznych, narybku i paszy dla ryb lub sadzonek warzyw. Know-how oczywiście pozostaje w rękach naszej marki. Na przyszłość taka forma współpracy ma dla nas największy sens, a inwestor osiągnie najbardziej interesującą waloryzację swojego kapitału.
Do projektów farm akwaponicznych mogą się włączyć także mali inwestorzy prywatni, którzy potrzebują na przykład uzupełnić swoje portfolio inwestycyjne o alternatywną dziedzinę. Żeby mogli inwestować w nasze projekty, przygotowaliśmy dla nich tzw. zielone obligacje.
Do finansowania naszych projektów wykorzystujemy także kapitał bankowy. Kapitał z obligacji oraz banków służy przede wszystkim do finansowania eksploatacji farm.
Martin Podoba, członek zarządu Future Farming s.r.o.