Jaka jest wartość dodana akwaponiki dla upraw?

Wyjątkowość warzyw uprawianych akwaponicznie polega przede wszystkim na ich jakości bio. Dzieje się tak dlatego, że w ich uprawie nie stosuje się sztucznych nawozów ani oprysków chemicznych.

Jednak korzyści nie dotyczą tylko produkcji, zalety akwaponiki mają szersze znaczenie. To naturalny cykl. W rolnictwie konwencjonalnym konieczne jest wstępne zaopatrzenie gleby w składniki odżywcze, jej nawożenie itp., podczas gdy w akwaponice nie trzeba stosować ciężkiego sprzętu rolniczego, jak w przypadku gruntów ornych, których cały czas ubywa i są degradowane. W związku z tym gleba zawiera również metale ciężkie i jest zanieczyszczona, natomiast w systemie akwaponicznym zjawisko to nie występuje.

W akwaponice mamy do czynienia z doskonałym wykorzystaniem przestrzeni i powierzchni w porównaniu do konwencjonalnej uprawy w gruncie, gdzie jesteśmy zmuszeni do uprawy tylko w sezonowo i grozi nam utrata plonów z powodu szkodników, chorób, skutków suszy lub powodzi.

MYŚL GLOBALNIE, DZIAŁAJ LOKALNIE

Dołącz do społeczności nowoczesnego rolnictwa na miarę XXI wieku. Możesz też przyczynić się do lepszej przyszłości naszego kraju. To proste.