Cykl składników pokarmowych w akwaponice

22. 9. 2020

Podczas gdy populacja światowa rośnie co roku o setki milionów ludzi rocznie, powierzchni pod uprawę roślin uprawnych już zbytnio rozszerzać nie można. Zaczynamy borykać się z konsekwencjami sucha i złego utrzymania krajobrazu. Dlatego bardzo ważne jest szukanie sposobów gospodarowania, które będą przyjazne dla środowiska a równocześnie będą w stanie wyprodukować wystarczającą ilość jakościowej żywności. Duży potencjał mają właśnie systemy akwaponiczne.

Jak dokładnie działa akwaponika?

Wielu z was już na pewno wie, że istotą akwaponiki jest symbioza roślin i ryb. Nie możemy jednak zapominać o bakteriach, które wykonają dużą część pracy. Bakterie nitryfikacyjne są dla systemu akwaponicznego niezmiernie ważne. Umożliwiają wychwytywanie amoniaku toksycznego dla ryb z wody i jego przemianę w azotany, które rośliny potrafią już wchłaniać.

Najczęściej możemy się spotkać z Nitrosomonas spp. oraz Nitrobacter spp. W prawej górnej części rysunku widać: ryby produkują amoniak (NH3), przy tym część jest jonizowana na kation amonowy (NH4+).

Prawa i lewa dolna strona schematu wskazuje na bakterie nitryfikacyjne w biofiltrach, które zmieniają amoniak (NH3) na azotyny (NO2-), a te kolejno przetwarzają na azotany (NO3-).
   
Lewa górna strona rysunku wskazuje na to, że rośliny są w stanie pochłaniać azot z form NH4+ oraz NO3-.

Ponieważ azot jest potrzebny roślinom w dużej ilości, a NO3- jest źródłem najbardziej preferowanym, ma zarządzanie tymi systemami na wspieranie pożytecznych bakterii nitryfikacyjnych potencjał poprawić trwałość systemu oraz ogólną wydajność roślin.

DALŠÍ ČLÁNKY

Všechny články
calendar-fullcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram