Akwaponika jest przyszłością uprawy żywności

Nie jest to przesadne stwierdzenie. Wszyscy widzimy, jak stopniowo dochodzi do pogarszania się warunków uprawy żywności w rolnictwie tradycyjnym. Ubywa zdrowej gleby, gospodarka gruntami jest zbyt kosztowna i musi być kompensowana ogromnymi dotacjami państwowymi. Akwaponika jest dumną alternatywą tradycyjnego rolnictwa i ma ambicje stać z nim za kilka lat równo ramię w ramię.

DLACZEGO AKWAPONIKA?

Akwaponika to nowy system technologiczny, który łączy hodowlę ryb z uprawą warzyw. Ryby dają roślinom nawóz, rośliny zaś czyszczą wodę rybom. Nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych ani innych substancji agrochemicznych. System oszczędza aż 95% wody w przeciwieństwie do innych sposobów uprawy.

Produkcja jest całkowicie niezależna od warunków pogodowych i atmosferycznych, a poza tym trwa przez cały rok. Produkty są bardzo zdrowe, o wysokiej wartości odżywczej, a plony są nieporównywalne z konwencjonalnym rolnictwem.

CYKL AKWAPONICZNY

Chodzi o zamknięty cykl kontrolowany ze sztucznym oświetleniem,
krążeniem powietrza i układem wody z filtracją.

1

Rośliny

Rośliny przede wszystkim czyszczą wodę, by mogła powracać do ryb. System korzeniowy roślin stwarza w wodzie gęstą siatkę mikrokorzeni, które bardzo skutecznie pochłaniają wszelkie substancje potrzebne do zdrowego wzrastania roślin. Równocześnie usuwają z wody związki azotowe, które przeszkadzałyby rybom. Wzrastanie roślin jest dzięki wystarczającej ilości substancji odżywczych i dokładnie ustawionym warunkom aż o 30% szybsze niż w glebie.

2

Ryby

Ryby dzięki swoim odchodom zapewniają w cyklu akwaponicznym substancje odżywcze dla roślin. Zwierzęta zawsze zapewniały nawóz dla roślin, a rośliny zawsze służyły jako pokarm dla zwierząt. Dzisiejsze rolnictwo zapomniało o tej zasadzie i niebawem się okaże, że nie było to rozsądne. Różnica w stosunku do nawozów sztucznych polega przede wszystkim na ilości mikroelementów. Podczas gdy nawozy sztuczne składają się przede wszystkim z NPK, roztwór odżywczy w akwaponice zawiera ponad 50 elementów oraz związków organicznych. Roślinom jest za jego pośrednictwem dostarczana bogata gama substancji odżywczych, co odbija się na ich witalności oraz wartości odżywczej.

3

Bakterie

Bakterie zapewniają powstanie roztworu substancji odżywczych dla roślin. Do pierwszego rozkładu bakteryjnego dochodzi w jelitach ryb, później przebiega drugi, dwufazowy rozkład bakteryjny w filtrach przechwytujących, a dopiero potem staje się z niego nawóz dla roślin. Roztwór ten powstaje tak samo naturalnie, jak w ekosystemach naturalnych, a poza tym chodzi o uniwersalny roztwór, którym rośliny nie mogą zostać „przeładowane” nawozem.

ZALETY AKWAPONIKI

Zdrowe odżywianie

Najczęściej wymieniany powód, dlaczego ludzie wybierają akwaponikę. W przeciwieństwie do sieci sklepów, dzięki akwaponice uzyskują jakościową żywność bez substancji chemicznych bezpieczną dla zdrowia ludzkiego. Chodzi o najlepsze możliwe rozwiązanie, jak „wyprodukować” własną żywność.

Oszczędność energii

Układ akwaponiczny jest znany głównie z oszczędności dotyczących energii. Ze względu na minimalne potrzeby utrzymania układu, dochodzi do oszczędności energii w wysokości 70% w stosunku do tradycyjnego ogrodnictwa.

Atrakcyjne źródło dochodów

Jeżeli nie wykorzystujesz układu akwaponicznego w swoim domu tylko na własne potrzeby, możesz dzięki akwaponice znacząco podnieść swoje dochody finansowe. Kiedy produkcja żywności zacznie wzrastać, możesz zdecydować się na sprzedaż nadmiaru.

Szybki wzrost roślin

Rośliny mają dostęp do substancji odżywczych 24 godziny na dobę. Dzięki temu mogą rosnąć dużo szybciej. Na przykład sałata, która zazwyczaj rośnie przez dwa miesiące – w układzie akwaponicznym dojrzewa w ciągu miesiąca.

Oszczędność przestrzeni

Ze względu na możliwość wykorzystania systemu pionowego, szybszemu wzrastaniu i całorocznej eksploatacji, farmy Future Farming są nieporównywalne z jakąkolwiek produkcją rolniczą.
Farma o wymiarach 1 000 m² wyprodukuje taką samą ilość ryb, jak 20 hektarowy staw i 18 000 m² polnych upraw warzyw.

Prostsza praca

Pracownicy farm Future Farming mają o wiele prostszą pracę. Żadnych zgiętych pleców podczas usuwania chwastów, żadnego opryskiwania środkami chemicznymi ani też ciężkiej techniki na polach. Wszystko jest higienicznie czyste i w zasięgu ręki. Chwasty nie mają gdzie rosnąć, a pracownicy muszą tylko sprawdzać, czy ryby są zadowolone.

Bez podlewania

Samo rozwiązanie techniczne farmy akwaponicznej eliminuje potrzebę nawadniania lub podlewania. Rośliny są nieustannie w kontakcie z roztworem substancji odżywczych i nigdy nie cierpią z powodu braku wilgoci. 

Żadna woda nie przenika do okolicznego środowiska ani też nie wypływa poza powierzchnię. Nie grozi żadna erozja, ani kontaminacja wód podziemnych, jak ma to miejsce w rolnictwie konwencjonalnym. Na łany upraw monokulturowych mogą powrócić elementy, które utrzymają wodę w krajobrazie i przywrócą glebie bardzo ważne mikroorganizmy i zwierzęta, które zabiły w glebie chemia i ciężka technika. Wzrośnie pojemność retencyjna krajobrazu i dojdzie do zatrzymania pustynnienia gleby.

OKAZJA

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat akwaponiki, kupić produkty akwaponiczne, zainwestować w tę branżę lub też stać się jednym z nas?

Dowiedz się więcej

CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA

Jakie owoce, warzywa oraz ryby możemy wyhodować w systemie akwaponicznym?

W Future Farming potrafimy ustawić warunki niezbędne do życia ryb i roślin do ostatniego szczegółu. Od temperatury i powietrza, aż po bardzo dokładne parametry pH lub tlenu rozpuszczonego w wodzie. To umożliwia nam hodowanie jakichkolwiek ryb słodkowodnych oraz zwierząt oraz odpowiednie łączenie tej hodowli z uprawą warzyw i owoców. Potrafimy uprawiać nawet bardzo egzotyczne gatunki warzyw, które w innym wypadku trzeba by było importować przez pół planety.

Dlaczego w akwaponice ważne jest oświetlenie?

Światło dostarcza roślinom energię. Nasze farmy wykorzystują światło słoneczne, które jest dla roślin oczywiście najlepsze, lecz w naszej szerokości geograficznej musimy używać także sztucznego oświetlenia sztuczne, przede wszystkim w okresie zimowym. Dzięki rozwojowi w technologii oświetlenia LED i dzięki najnowszym badaniom na polu fotosyntezy i chlorofilu, jesteśmy obecnie w stanie takie światła projektować z uwzględnieniem dokładnych potrzeb każdej rośliny. Zużycie energii elektrycznej można w ten sposób zoptymalizować a rośliny otrzymują dokładnie to, czego potrzebują. Jest za tym wiele lat badań i testów.
Najnowsze badania holenderskich producentów lamp do uprawy udowodniły, że nawet pod sztucznym oświetleniem można uprawiać rośliny tak samo wysokiej jakości, jak w świetle słonecznym. W tym zakresie stawiamy więc na najnowocześniejszą technikę.

Dlaczego w akwaponice wykorzystuje się bakterie?

Bakterie odgrywają kluczową rolę w obiegu substancji odżywczych. Dlatego też człowiek ma w jelitach aż 10 kg bakterii, by mógł skutecznie pochłaniać substancje odżywcze z żywności, w systemie akwaponicznym bakterie te przetwarzają odpad metabolizmu ryb w substancje odżywcze dla roślin. Pierwsze kolonie bakterii żyją w jelitach ryb, gdzie przetwarzają potrawę. Druga kolonia żyje w filtrach biologicznych. Obie kolonie są monitorowane, a w razie potrzeby uzupełniane. Kluczowe jest wykorzystanie specjalnej paszy, do której bakterie są przyzwyczajone, a cały proces wówczas działa bardzo skutecznie. Gdyby doszło do naruszenia kolonii bakteryjnych, na przykład na skutek wykorzystania substancji chemicznych lub antybiotyków, zaczną przeważać procesy kwaszenia lub gnilne, a cały system akwaponiczny przestanie działać. Dlatego też wykorzystanie tych substancji w akwaponice jest niedopuszczalne. Kolonie tworzą populacje kilkudziesięciu gatunków bakteryjnych, które razem robią dokładnie to, co jest potrzebne. W tym zakresie zainwestowaliśmy ogromne środki w badania nad odpowiednim gatunkiem bakterii, i jest to fundamentalna część naszego know-how. Nieodpowiednie postępowanie z paszą i bakteriami jest najczęstszym powodem, dlaczego akwaponika może u kogoś nie zadziałać.

Czy akwaponika jest lepsza w przestrzeni otwartej, czy też zamkniętej?

Każde zastosowanie ma swoje wady i zalety. W zamkniętej przestrzeni można osiągnąć wyższe plony i całoroczną uprawę. Jednak jest to okupione wyższym zużyciem energii.
w zastosowaniach zewnętrznych zużycie energii jest minimalne, lecz wykorzystać je można tylko sezonowo. Dalsze różnice polegają w wymaganiach dotyczących higieny środowiska i w dotrzymywaniu wymagań jakościowych. Zastosowanie zewnętrzne nigdy nie może spełniać standardów jakości określonych przez spółkę AQP Food dla żywności absolutnie jakościowej.

FUTURE FARMING 
W MEDIACH

dropstoreheart-pulsedinnerleafrocketcrossmenucrop linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram